Persona-ehkäisymonitori

Persona-ehkäisymonitori

Mitä

Persona-ehkäisymonitorilla mitataan aamuvirtsan horminitaso ja määritetään virtsanäytteestä minä päivänä käyttäjä on hedelmällinen. Hedelmällisten päivien aikana on käytettävä muuta ehkäisyä kuten kondomia tai pidättäydyttävä seksistä. Hedelmättömien päivien aikana ei tarvita lisäsuojaa, koska ne ovat luonnollisesti suojattu.

Tieteellinen perusta

Nainen voi tulla raskaaksi keskimäärin kuutena päivänä kuukautiskierron aikana – viitenä päivänä ennen ovulaatiota ja itse ovulaatiopäivänä. Kuukautiskierron aikana kehon hormonitasot vaihtelevat. Mittaamalla hormonitasojen muutoksia varhaisaamun virtsasta (estrogeeni hormonin ja lutenisoivan hormonin) voidaan määrittää ovulaation ajankohta.

Kustannus

Persona monitorin hankinta on kertaluontoinen kulu, mutta laitteeseen on ostettava erikseen kierron aikana käytettäviä testiliuskoja.

Ostohinta: Noin 160-220 euroa. Testiliuskat, joilla aamuvirtsan hormonitasoja mitataan, ovat jatkuva kustannus ja tämä on huomioitava ostohetkellä.
Yhteensä viiden vuoden jälkeen: Noin 1120 euroa. Perustuu laitteen hintaan 160€ ja testiliuskoihin, joita tarvitaan joka kuukausi vähintään 8 kappaletta. Pakkauksen hinta (8kpl testiliuskoja) on noin 16 euroa.

Turvallisuus

Persona-ehkäisymonitorin ehkäisyvarmuus on pienempi kuin hedelmällisyystietokoneen, koska aamuvirtsan hormonitasojen muutoksia ei seurata koko kierron ajan, vaan virtsanäyte otetaan vain muutamana kiertopäivänä. Persona-ehkäisymonitori on kliinisesti testattu. Laitteen Pearl-indeksi on 4 ja ehkäisyvarmuus 96%.

Ostopaikka

Persona-ehkäisymonitoreja ei ole enää myynnissä Suomen markkinoilla, mutta sen sijaan kehon aamulämpötilojen mittaukseen perustuvan hedelmällisyystietokoneen voit ostaa kotimaasta. Persona-ehkäisymonitoreja on saatavilla ulkomaalaisista verkkokaupoista. Myös virtsanäytteen ottamisessa käytettävät testiliuskat ovat tilattava ulkomailta.

Lähteet:

Persona
MPA