Kuparikierukka

Kuparikierukka

Mitä

Kuparikierukka on pieni muovinen sauva käärittynä kupariin. Kuparikierukka asetetaan naisen kohtuun ja se on vaihdettava noin viiden vuoden välein. Tunnettuja sivuvaikutuksia ovat voimakas verenvuoto ja lisääntyvät kuukautiskivut.

Tieteellinen perusta

Kuparikierukan tarkkaa vaikutustapaa ei tunneta. Kierukassa olevan kuparin pinta-alan lisäämisen on todettu parantavan ehkäisytehoa. Kuparikierukka aiheuttaa kohdun limakalvolle steriilin tulehdusreaktion, joka heikentää siittiöiden hedelmöittämiskykyä heikentämällä niiden kulkua munatorviin. Se muuttaa myös munatorvien eritteen sukusoluille epäedulliseksi ja häiritsee siten hedelmöittymistä. Useimmiten hedelmöittyminen estyykin kokonaan. Kierukan ehkäisyteho perustuu toissijaisesti siihen, että se estää munasolun kiinnittymisen kohdun limakalvolle. Munasolun irtoamiseen kierukka ei vaikuta, vaan munasarjat jatkavat toimintaansa normaalisti.

Kustannus

Kustannukset koostuvat lääkärin arviointikäynnistä, jossa arvioidaan soveltuuko kuparikierukka ehkäisymenetelmäksi. Jos arvioidaan, että menetelmä soveltuu, lääkäri kirjoittaa kuparikierukka reseptin. Asiakkaan on varattava uusi aika läärille, jotta kuparikierukka voidaan asettaa kohtuun. Jos kuparikierukasta aiheutuu liiallista haittaa, on varattava lääkärikäynti kierukan poistoon.

Ostohinta: Kuparikierukan ostohinta vaihtelee 100-130 euron välillä. Lääkärikäynnin hinta yksityisellä puolella on noin 80-100 euroa. Kokonaishinta ehkäisymenetelmälle noin 260-330 euroa.
Yhteensä viiden vuoden jälkeen: Kuparikierukan käyttö ei aiheuta jatkuvia kustannuksia.

Turvallisuus

Kuparikierukan pearl-indeksi on 0,7-1 ja ehkäisyvarmuus 99-99,3%.

Ostopaikka

Kuparikierukka asetetaan kohtuun gynegolokin vastaanotolla.

Lähteet:

Kopparspiral.se
Grönt är skönt – miljösmart födelsekontroll
Läkemedelsverket – Preventivmetoder för att undvika konception