Kalenterimenetelmä

Kalenterimenetelmä

Mitä

Aloittaaksesi kalenterimenetelmän tarvitset tietoa kuukautiskiertojesi pituuksista 9-12 kuukauden ajalta. Menetelmä on sitä varmempi mitä useampien kiertojen pituus tunnetaan. Kuukautistietojesi avulla voidaan laskea minä ajankohtana olet hedelmällinen ja sinun on pidättäydyttävä seksistä tai käytettävä muuta vaihtoehtoista ehkäisymenetelmää.

Tieteellinen perusta

Nainen ovuloi vain kerran kierron aikana. Joissakin harvinaisissa tapauksissa saattaa tapahtua kaksi tai useampia ovulaatioita, mutta ne tapahtuvat 24 tunnin kuluessa. Ovulaation jälkeen munasolu on hedelmöitettävissä enintään 18 tunnin ajan. Yhdynnän jälkeen siittiöt säilyvät liikkuvina ja hedelmöityskykyisinä naisen elimistössä enintään 3-5 päivää. Tämä tarkoittaa siis, että kierron aikana on vain kuusi päivää, jolloin raskaus on mahdollista.

Kun vähenneteään kierrosta 16 päivää, saadaan aikaisin ovulaation tapahtumispäivä. Tähän lisätään neljä varapäivää, sillä ovulaation myöhäisin ajankohta kalenterimenetelmän mukaan on 12 vuorokautta ennen seuraavia kuukautisia. Tämän lisäksi on otettava huomioon, että siittiöt voivat pisimmillään elää viisi vuorokautta. Näin syntyy laskutoimitus, jonka mukaan kierrossa on yhdeksän päivää, jolloin yhdyntä voi johtaa raskauteen.

Kalenterimenetelmää käytettäessä on huomioitava, että naisen kiertoväli voi vaihdella ja mitä enemmän kiertoväli vaihtelee sitä enemmän kalenteriin on merkittävä hedelmällisiä päiviä.

Esimerkkikuvassa on kuvattu naisen kiertoa, mikä on lyhimmillään ollut 28 päivää ja pisimmillään 31 päivää. Koska kiertoväli on vaihdellut kolmella päivällä, on kalenterimenetelmää käyettäessä jokaisesta kierrosta 12 päivää merkittävä ruksilla hedelmällisiksi päiviksi, jolloin yhdynnästä pidättäydytään tai käytetään jotakin muuta vaihtoehtoista ehkäisymenetelmää.

Kustannus

Kalenterimenetelmää käyttäessäsi tarvitset kalenterin. Myös kännykkään on saatavilla mobiilisovelluksia, joiden avulla voi opetella omaa kiertoa ja oppia kartoittamaan hedelmälliset ja ei hedelmälliset päivät omasta kierrosta.

Turvallisuus

Kalenterimenetelmän Pearl-indeksi 2-20 niille kierroille joiden pituus on huomioitu, mikä vastaa ehkäisyvarmuutta 80-98%. Menetelmän Pearl indeksi laskee, jos kierto on huomioituja kiertoja lyhyempi tai pidempi.

Lähteet:

Netdoktor.se
Planned Parenthood